Assalamualaikum. Ini adalah personal blog . Sebarang penulisan adalah atas hasil pemikiran tuan punya blog kecuali dikreditkan kepada sesiapa. Sebarang copy cat adalah dilarang kecuali atas kebenaran. Terima kasih kerana sudi membaca dan

Saturday, May 5, 2012

Jauh dari Cinta

Assalamualaikum

Hi readers. Well, today is a long day for me. Tapi, bukan tu yang syira nak cerita okeh. Memandangkan syira baru habis exam, sudah tentulah banyak aktiviti yang nak dibuat walaupun belum tentu semua dapat dibuat nanti sudahnya. Anyway, one of it is reading novel. Sebenarnya, syira dah lama sangat berhenti baca novel. Sejak Form 3 if I'm not mistaken. Novel pertama yang berjaya memikat hati syira ke dalam 'dunia novel' ni, novel Bicara Hati, keluaran Alaf 21, hasil nukilan Damya Hanna. 



Sekarang ni, orang dah buat drama based on this novel. Ada kat astro tak silap syira. Tapi, biasalah, kalau drama, memang syira tak boleh nak follow la memandangkan kat asrama sana nuh takdak TV. Tapi, jalan cerita dia memang superb. 

And dulu, syira asyik percaya yang novel keluaran Alaf 21 je yang terbaik dan berbaloi untuk dibaca. Tapi, baru2 ni, housemate syira dia recommend novel ni. Dia kata, walaupun bukan keluaran Alaf 21, but it is worth to buy and read. Is it? Syira pun cuba la baca. So far, it's not bad. And syira rasa syira memang suka baca cerita cinta selepas kahwin. Why? Sebab apa pun cerita dia, it will be so sweet, sebab batasan antara perempuan dan lelaki selepas kahwin tiada bataaasss. You understand me, rite? Hehe >_______<

 

Sinopsis:

NYSA SAKINAH. Cintanya pernah ditolak oleh abang angkatnya, Farish Aqil. Namun Farish Aqil kembali menagih kasih, lalu dengan rela dia menerima. Satu penemuan membuatkan dia kembali sedar, siapa dirinya. Lantas dia terikat dalam perkahwinan yang menjerat.

"Duduk berkurung dalam bilik ni kenapa? Makan tak... minum tak, nak sangat jatuh sakit ke? Nysa ingat kalau kurung diri macam ni dapat selesaikan masalah?"

"Masalah dah lama selesai kalau Abang Aqil tak datang masa majlis pernikahan kita dulu."

"Oh... jadi Nysa nak salahkan abanglah ni? Kalau abang tak boleh jatuh cinta dengan Nysa, kenapa Nysa nak salahkan abang pula? Kalau Nysa dah tahu yang abang tak pernah cintakan Nysa, buatlah sesuatu supaya abang boleh jatuh hati pada Nysa, jangan duduk berpeluk tubuh dalam bilik macam ni aje!"

Namun Nysa Sakinah, tidak terdaya dia melakukan semua itu. Lantas dia bertindak menjejaki wanita yang selama ini dicintai oleh suaminya. Kembali memulangkan bahagia buat suaminya.

FARISH AQIL
. Hati lelakinya dicabar, lantas dia terpaksa memulakan semua sedangkan hanya Lily dihatinya. Takkan ada wanita lain.

"Tolong kekal jadi adik abang sampai bila-bila. Abang betul-betul selesa dengan keadaan macam ni."

"Abang Aqil boleh anggap yang permintaan Abang Aqil tu dah tertunai sepenuhnya sebab memang Nysa hanya akan kekal sebagai adik Abang Aqil sepanjang hayat Nysa. Semua dah cukup jelas."

Bagi Nysa Sakinah, bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi! Maka, kerana dia seorang isteri, pengorbanan adalah hadiah teristimewa buat seorang suami!
 
 
Nak tahu kesudahannya? Kena la beli novel nya atau boleh baca kat sini. I'm sure you'll love it!
 
 
 

5 comments:

ezyra daniel said...

cam best je novel jaug dri centa uwh!!

syira said...

best sgt..
lebih baik kita isi masa lapang kita dgn benda berfaedah, seperti membaca!
weeee.. >______<

Fittriah Alieya said...

Bicara hati , Lia dah baca . memang best :) yg satu lagi tu . Lia belum baca lagi . mcm best ja sinopsis dia :))

cha'e said...

wuhuu , ,dah lama tak pegang novel . T.T tapi novel atas ni mcm syokkk ! ;)

syira said...

Fittriah, bicara hati mmg femes kn smpai org buat drama dh cite dia.. Cuba la baca yg ni plak ;-)

Cha'e, sama la kita. Last pegang 8thn lepas. Ni baru nk baca balik.utk isi masa lapang..

Related Posts with Thumbnails