Assalamualaikum. Ini adalah personal blog . Sebarang penulisan adalah atas hasil pemikiran tuan punya blog kecuali dikreditkan kepada sesiapa. Sebarang copy cat adalah dilarang kecuali atas kebenaran. Terima kasih kerana sudi membaca dan

Friday, October 16, 2015

Pengalaman Bersalin Anak Sulung Part 2

Assalamualaikum semua readers!

Seperti yang dijanjikan. Sambungan kisah perit jerih *betul ke ayat syira ni* bersalinkan anak sulung syira. Amboi, kemain kan, Ye la sebelum ni, selalu dengar je orang kata sakit nak bersalin tu sakit kedua paling sakit selepas mati. Walaupun tak pernah lagi la merasa sakit nak mati tu macam mana. Tapi, sakit nak bersalin tu memang la hanya Allah je la yang tahu.

So, kisahnya hari tu, syira menunggu kat PAC dari pukul 3petang sampai pukul 6.30petang disebabkan dewan bersalin penuh. So, sampai kat dewan bersalin, tukar katil, bilik bersalin dia memang satu2. So, macam privacy jugak la. Takde la kita dengar atau nampak orang bilik sebelah sakit macam mana kan. Diorang memang pasang ayat-ayat Al-Quran untuk perdengarkan pada ibu2 yang nak bersalin, Mulut syira ni memang tak lepas la baca doa Nabi Yunus ni.


                                  

Lepas tuh, doktor akan pecahkan air ketuban and check bukaan jalan pintu rahim sekali lagi. Sebelum tuh, doktor akan masukkan tiub kencing untuk keluarkan air kencing sebab nak pastikan pundi kencing betul2 kosong, so that kepala baby senang turun. Tak sakit sangat pun pecah iar ketuban kalau nak dibandingkan dengan sakit contraction tu. Check jalan masih lagi 4cm. Bila air ketuban dah pecah, rasa air suam2 kuku keluar dari miss v tuh. Start daripada tuh, rasa sakit contraction makin kuat sebab hormon yang dirembeskan oleh badan bila mana air ketuban dah pecah. Nurse akan sambungkan kita kepada IV drip untuk menghidrasikan badan and bagi tenaga sikit sebab kita dah start kena puasa in case tiba2 kena operation emergency macam kes syira ni.

So, doktor akan review syira semula pada jam 11malam iaitu setiap 4jam. Syira memang minta painkiller la, untuk kurangkan sakit contraction tu. Tapi, memang sakit tu tetap ada. Kalau nak request epidural kat Hospital Ampang ni boleh pada waktu office hour je. So, syira memang tak dapat la. Hospital Ampang ada sediakan lagi satu jenis ubat tahan sakit iaitu secara sedutan, iaitu gas entonox. Dalam masa yang sama kena buat breathing exercise. Syira rasa sangat membantu untuk kawal rasa sakit contraction tuh. So, takde la kita menjerit, meracau masa sakit tu datang. Korang leh google kat youtube macam mana breathing exercise tuh,

Tak sempat tunggu pukul 11malam, jam 9.30 malam tu, syira dah rasa sakit yang tak tertahan sangat, Encik suami memang sentiasa menemani kat sisi bagi support. Syira hargai sangat encik suami masa tu. So, syira minta encik suami panggil nurse untuk periksa bukaan jalan. Nurse check baru 6-7cm. Alhamdulillah, ada progress. Bukaan jalan syira mencapai 10cm tepat jam 12tengahmalam. Sepanjang kat dewan bersalin tu, memang CTG (cardiotopography) untuk periksa jantung baby dan tahap contraction sentiasa melekat kat perut syira.

So, doktor and nurse semua dah encourage syira untuk push and teran, Tapi, baru 10 minit teran, memandangkan jantung bayi lemah, drop sampai 80kali seminit. Normal denyutan jantung bayi adalah 110-160kali seminit. So doktor decide untuk emergency operation. Syira memang agak terkilan, merasa sakit bersalin sampai ke 10cm tapi end up kena operate. Tapi, ini takdir yang Allah bagi pada syira. Jadi, syira redha dan bersyukur kerana Allah masih lagi memberi kesempatan untuk syira merasa anugerah yang tidak ternilai harganya ni.

Syukur Alhamdulillah, operation selamat dijalankan walaupun lepas doktor bagi je injection bius, syira memang terus terlelap sebab penat sangat menahan sakit. Dan hanya terjaga masa baby keluar dan menangis, bila nurse tunjuk baby untuk kenalpasti jantina baby and last sekali masa doktor nak explain tentang operation. Memang satu pengalaman yang baru bagi syira.

                                             Click for Options
Amsyar Fayyadh bin Mohd Nazlihafiz di usia 8jam. Berat baby 3.6kg. Padan la semput ibu nak meneran, 


Nota kaki saiz 5: Rasa masih lagi macam tak percaya yang kini syira sudah pun bergelar seorang ibu, Sekarang memang la masa tu bukan hak kita lagi sepenuhnya. Nak kena bahagi sama untuk anak. Nak mandi ke makan ke mesti risau pikir kot anak tengah nangis ke ape ke. Huhuu..





3 comments:

sedutzone said...

lepak follow kliklikliklik

the dietitian said...

tahniah.. seronok baca pengalaman bersalin org..kita berdebar lagi 2 bln..hopefully dipermudahkan..

fifie feyca said...

Tahniah.. comey nya baby!!

Jom intai-intai Bedung Moden Bertopi sni!!:)

Related Posts with Thumbnails