Assalamualaikum. Ini adalah personal blog . Sebarang penulisan adalah atas hasil pemikiran tuan punya blog kecuali dikreditkan kepada sesiapa. Sebarang copy cat adalah dilarang kecuali atas kebenaran. Terima kasih kerana sudi membaca dan

Tuesday, July 5, 2011

Buang Air Besar Selepas Makan Itu Normal Ke?

Assalamualaikum
Hai korang, korang dan korang! Apa pasal tajuk entri panjang semacam. Ah, pedulikan. Muahaha. Syira nak tanya u'olls la kan. Pernah ke menjadi kebiasaan korang asal lepas makan je korang mesti rasa nak pergi toilet? Kat blog syira, tak boleh guna kata2 yang tidak sopan ye kerana tuan blog ini sungguh sopan. *perasan sudah. Jadi, perkataan be*ak adalah tidak dialu-alukan.
Mesti yang ada kan. Tak pun, kadang2 ke kan. Syira pernah tau jumpa orang yang dia cakap kat syira

Manusia A : "Aku kan, kalau brekpes je, mesti rasa nak buang air besar. Sebab itu, aku malas nak brekpes. Nanti leceh, orang sibuk nak masuk kerja, aku nak gi toilet bagai. Tunggu lunch karang aje lah, baru aku makan."

Syira : %$@*!#~*!%^. Apa punya stail ntah? *dalam hati je ni. Cakap depan2 kang, mahu kena baling dengan TV plasma 42 inci!

Tak bagus untuk kesihatan ye kalau begitu adik-adik. Kerana brekpes itu sangat penting untuk 1 hari yang bertenaga dan ceria. Wah, macam iklan Astro Ceria gitu. Yerp. Tolong abaikan sifat keanak-anakan syira ni ye. Muehehe.

So what kalau buang air besar selepas makan? It's normal okeh! Pergi aje lah toilet tuh. Paling kuat kena bayar 20sen aje pun. Takyah nak berkira sangat.

Sebab apa syira cakap normal. Kerana itu adalah disebabkan oleh proses pencernaan yang berlaku dalam perut kita. Bila mana perut kita telah diisi dengan makanan, secara automatik keseluruhan saluran pencernaan akan berfungsi dan menjalankan proses peristalsis. Termasuklah di usus kecil dan juga usus besar.

Pada ketika ini, 'gastric motility' (pergerakan perut) akan meningkat dan menolak semua makanan yan telah dicerna ke dalam usus kecil dan seterusnya usus besar. Jadi, jika ada 'feces' yang tersimpan di usus besar, ia perlu dikeluarkan dengan kadar segera. Melainkan korang nak simpan buat baja kebun belakang rumah kau-orang. Muahaha.

Memang kadang-kadang tu, kita baru makan sikit je dah rasa nak buang air besar. Habis, dah sisa makanan yang kau-orang makan semalam punya tak buang lagi. Hikhik.

Nota kaki : Syira takleh upload pic. Kalau nak upload je, moxilla jadi crash. Apa pasal ar? Sedih tau. Sob sob.


 

18 comments:

ati shariffuddin said...

dari dlu kene cmtu, lepas makan je carik toilet.. letih woo.. cbe bayang klu tgh melancong.. lepas makan asyik kene pegi carik toilet... kesian la kat tour guide tu.. adoii.. tlong carikkan toilet je... :D

amnie azmira said...

yess..mmg akui bekfast memang penting..

Bui Idzra Ryn said...

bui tak lah sampai mcm tu..tp tiap2 hari mesti buang..^_^

echaRierie said...

ermm..kdg2 sy mcm tue..cpt lapar la..
hahaha..

Rozita a.Halim said...

uitt3..betol aw. ita pon alami bnde ni. pas makan mst cari toilet. wajibun aw hehee ^^

kotak bulat said...

bila tak biasa breakfst, mmg la skit prut..hehhee

EiZaRaZiErYa said...

ahahha...2 lah...kadang2 zie p0n macam tu..sebab perut terkejut k0t..dah lapa3 sangat baru makan..mule lah perut sakit2..huhu..

wan_cikgumuzik said...

standartttt.. cikgu mmg wajib lepas break 1st, gi melaborrr.. haha.. nak syok lagi sambil2 isap rokok.. fuhhh...!!

'Aisya Salim said...

feces yg semalam punya kod, bila masuk makann baru, yg lama kena buang :D

el-janna said...

ohhhhhhhhh normal je^^

Elie Lily said...

pagi2 mesti kena cari toilet dulu..
kalau tak, menangis tak berlagu la kalau jalan jauh tak membuang dulu!hahaha

Wanie said...

hehe..be*ak pagi normal je la..
setengah org dah mmg macam tu..

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

normal ..nk2 klu dh terlebih mkn ..huuhu

cik sue ;) said...

nomel kan.
pupu di pg hari sgt refreshing..HAHA

iPai said...

untuk kes pagi2 sakit perut ni, masa bangun subuh tuh, minum air masak banyak2 bil time bangun tidur .. dan lagi bagus, bangun lagi awal, supaya u'uk tuh akan berlaku masa proses nak mandi pagi ..

dan ada juga u'uk lepas makan, sebab ada certain makanan merangsang u'uk itu berlaku .. macam susu ..


majulah u'uk utk negara

Aida Omar said...

aida salah sorang dari mereka..haha.tp bukan time bekpest je..asal lepas mkn je mesti nk g toilet...hish3

mumui said...

skrg ni... aktiviti harian wajib camtu...hehe

Apat Fitrah said...

Saya mengalami situasi ni, lepas makan je rasa nak berak. Tapi knp tak jadi kat sume org, knp certain org je. Boleh sesape jelaskan tak dgn lebih terperinci?

Related Posts with Thumbnails