Assalamualaikum. Ini adalah personal blog . Sebarang penulisan adalah atas hasil pemikiran tuan punya blog kecuali dikreditkan kepada sesiapa. Sebarang copy cat adalah dilarang kecuali atas kebenaran. Terima kasih kerana sudi membaca dan

Tuesday, June 21, 2011

Tutorial : Sesi Beramah-mesra dengan Nuffnang

Assalamualaikum

Ha, korang! Seperti yang telah syira janjikan dalam komen syira di entri ini kan. Syira janji nak buat tutorial pasal Nuffnang sempena syira dapat BE pertama syira. Ini semua hasil kesudian korang untuk datang lawat blog capuk syira ni kan. Budi korang memang tak dapat syira nak balas. Ini la yang syira termampu. So, are you ready?

Kadang2, kita rasa kita blogwalking separuh nak mati, update entri hari-hari, tapi income macam ciput je. Nak dapat BE atau ME pun payah kan. So, di sini syira nak sediakan tips2 sikit la. So, korang boleh ikut ye.

1. Korang harus, mesti dan sepatutnya setia dengan Nuffnang sebab Nuffnang ni kuat cemburu!

2. Kalau boleh, cuba, try, test, letak tiga-tiga jenis iklas Nuffnang pada blog anda (leaderboard, skyscraper and large rectangle) sebab kadang2 kita tak tahu iklas mana satu yang selalu mendapat perhatian para pembaca.

3.Rajin-rajinkan diri anda untuk update survey. Kalau boleh seminggu sekali. Cemana nak update dan kat mana? Ha, meh sini syira tunjuk.

Klik Ctrl + c dan klik pada gambar serentak untuk tumbesaran yang menyihatkan!


* a) First of all, korang klik kat Blog Manager tuh.*


* b) klik kat update survey yang syira dah kotakkan dengan kotak pink tuh*


* c) Pastuh, korang update la survey nih dan especially soalan no 13 ni, tolong isi dengan bersungguh-sungguh mengikut citarasa korang. Kalau boleh, karang lah ayat bunga2 sikit supaya senang hati Nuffnang bila baca. Dia nak bagi BE atau ME, diorang ikut blog korang ni cerita pasal apa. Kalau pasal gadget, dia bagilah iklan handphone ke apa ke kan.*


4. Sekali-sekala, korang boleh juga hantar 'ticket' pada Nuffnang tentang pertanyaan apa-apa la. Bukan ticket wayang bagi rasuah ye. Dekat sini ha.

* a) Mula-mula korang klik dekat 'contact us' yang ada tertera kat atas sekali pada home page Nuffnang nih*


* b) Lepas tu, korang pilih advertiser enquiries/suggestions tu kan*


* c) Then, korang tulis tajuk kat dalam kotak subject. Tengok contoh macam syira buat ni. Lepas tu, karang la ayat korang sebaik mungkin. Better dalam english. Tapi, bahasa melayu pun boleh kottt. Hehe. Priority dia terpulang pada korang. Kalau rasa tidak la emergency sangat buat low atau medium sudeeeeehhh.*

5. Selain tuh, korang leh join Heartbeat atau Churp Churp. Diorang ni adik-beradik je dengan Nuffnang. So, takde sesi cemburu buta kat sini. Okeh.

Good Luck!




7 comments:

Nurulhuda Zaharni said...

owh.. susun banner tu?

banner tu ada banyak size. kite wat seragamkan size dia. kat code img tuh.. kita tulis..

height="100" width="100"

hehe.. try la dulu.

zureen said...

syira...
zureen ni..
selalu tengok blog awak..
tp xtau dekat mana nak tinggal jejak..
sbb tak nampak shoutbox.. hehehe

N A N I said...

sama lah kita pun ada dapt BE. :)
suke sgt sbb nuffnang baik sgt!
semoga berjaya utk blogger yg lain..

Puan tia said...

thanks 4 the info

Bui Idzra Ryn said...

bagus info ni..tengs syira..

cik nur said...

congrate ya syira hepi blogging oke :)

ctk said...

hehehe...thank syiraa....ayat ape yg selalu syira tulis...xphm la isi hati nuffnang..hehe

Related Posts with Thumbnails