Assalamualaikum. Ini adalah personal blog . Sebarang penulisan adalah atas hasil pemikiran tuan punya blog kecuali dikreditkan kepada sesiapa. Sebarang copy cat adalah dilarang kecuali atas kebenaran. Terima kasih kerana sudi membaca dan

Wednesday, June 15, 2011

Sape Nak Makan Sate Goreng?

Assalamualaikum

Warning : Sila baca entri ini setelah perut anda kenyang. Untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini.


Inilah rupanya sate goreng. Apa? Tak pernah dengar. Tu la kan. Syira pun tak pernah rasa. Tapi, tadi, jiran syira yang tersangat la baik kan *bukan tujuan untuk membodek bagi sepuluh cucuk sate. Yang dah tinggal batang tuh je bukan syira yang makan oke? Sila jangan percaya. Banyaknya syira makan!!

Tapi, yang berkhasiatnya, sate ni digoreng. Apa? Banyak minyak? Banyak cholesterol? Ha. Tu lah korang tak tahu. Kalau sate yang dibakar tuh kan, dia ada 'carcinogen'. Apa dia carcinogen? Carcinogen adalah antara makanan yang boleh mengundang kepada cancer atau barah. Terutamanya barah usus.


Ini adalah disebabkan oleh arang dan bila kita bakar sate tuh kan, nanti dia jadi macam-hitam-hitam-rentung-terbakar tuh kan. Itu lah yang tak elok. That's why la kita kena makan sate dengan timun *seperti dalam set di atas kerana timun dapat mengimbangkan kesan arang pada badan kita.

Jadi, which one is better? Nak cholesterol ke nak cancer? Syira taknak dua2. So, jagalah pemakanan dan kesihatan anda. Amalkan pemakanan seimbang. Okeh?


Syira dah makan sate goreng yang berkhasiat. Korang hade? Hehe


8 comments:

emieysandra said...

naaak!! tp kan, sate bakar tu lagi sedap^^

yie76 said...

bleh mntak skit ke

Nur Misnan said...

hai cik syira...
kalau makan sate goreng ingat2
org sini...
tapi kalau makan sate bakar
jgn dilupa makan sekali dgn timunnya
utk kesihatan

i e L a said...

amboi amboi. sedap nye.
sape yg beli tuh kaklong ?
terliur plak tgk sate.

laskar pelangi said...

bestnye dia makan sate..nak jugakk!

syira said...

emieysandra : betul. sedap. tapi, tak seelok sate goreng..hehe

yie : amikla kalau tak malu. huhu

misnan : oke. syira tak lupa. thanks

iela : mana ada beli. cik ros bagi. jeles ke?

pelangi : amikla dalam gambar tu ha.. ekeke

shahjiehan said...

ye benar!! timun tu penting.. badan pon sejuk~

SumBody Me.. said...

jenjalan sini :)

Related Posts with Thumbnails